Inkluzivni programi

SOCIJALNA INTEGRACIJA

Program SOCIJALNA INTEGRACIJA ima za cilj, uključivanje dece i mladih sa smetnjama u intelektualnom razvoju u društvo kome svi pripadamo.

Obuhvata skup aktivnosti, kao što su:

  • poseta pozorištu,
  • bioskopu,
  • izlazak u kafić,
  • poseta muzejima,
  • poseta sportskim događajima,
  • organizovane grupne proslave.

Sve aktivnosti su osmišljene kao druženje sa vršnjacima i vaspitačima, kroz upoznavanje sa kulturno društvenim aktivnostima. Takodje, indirektno razvijamo senzitivnost društvene zajednice prema osobama sa smetnjama u intelektualnom razvoju.



UPOZNAJMO SRBIJU

Program UPOZNAJMO SRBIJU je koncipiran kao skup jednodnevnih ekskurzija.

Putovanjem kroz Srbiju, deca i mladi sa smetnjama u intelektualnom razvoju imaju priliku da se upoznaju sa različitim geografskim predelima kao i istorijsko kulturnim tekovinama naše zemlje.

Svaka ekskurzija je oblik vaspitno obrazovnog rada koji omogućava posmatranje različitih predmeta, pojava i procesa u realnim uslovima, kao što su: priroda, istorijska mesta, spomenici, muzeji, industrijska preduzeća, poljoprivredna dobra itd.

Kao osnovni cilj, ekskurzija ima usvajanje znanja o prirodi, kulturi, istoriji, tehnici, ekonomiji, proširuje iskustva, razvija saznajna interesovanja, moralne, estetske i druge kvalitete ličnosti. Pomaže razvijanju inicijative, samostalnosti i drugarstva. Sve ekskurzije su unapred planski i tematski organizovane, shodno strukturi grupe korisnika.

MANIFESTACIJE

POKAŽI ŠTA ZNAŠ

Humanitarna organizacija RADOST DECI je 2015. godine u saradnji sa GO Rakovica organizovala kulturno umetničku manifestaciju, inkluzivnog karaktera. Zamišljena je kao integracija dece i mladih sa smetnjama u intelektualnom razvoju i dece redovnih osnovnih škola.

Tom prilikom se deci i mladima sa smetnjama u intelektualnom razvoju kao i njihovim vršnjacima iz redovnih osnovnih škola pruža mogućnost da prezentuju svoje veštine i mogućnosti kao što su: gluma, pesma, recitacija, balet, izrada ručnih radova i slično, u prijatnoj atmosferi uz druženje.

Na ovaj način ohrabrujemo napore dece i mladih sa smetnjama u intelektualnom razvoju ka osamostaljenju i uključenju u redovne tokove života.



RAKOVIČKI KARNEVAL

Međunarodni rakovički karneval koji organizuje GO Rakovica svake godine okupi preko 2000 učesnika kao i preko 20000 posetioca.

Humanitarna organizacija RADOST DECI je 2016 godine sa svojim drugarima iz Ustanove za decu i mlade “Sremčica” učestvovala u dečijem karnevalu noseći maske “Kraljeve družine”.

Učešćem na ovoj manifestaciji, želeli smo da pokažemo kreativnost i umeće dece sa smetnjama u intelektualnom razvoju u izradi njihovih kostima i u plesnoj tački, samim tim  ravnopravno smo nastupali sa njihovim vršnjacima iz osnovnih škola iz cele Srbije.